Monteren van een cassette

Als je een nieuwe cassette op een nieuw fietswiel wilt monteren, zijn er een paar belangrijke stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat alles goed werkt en veilig is tijdens het rijden. Hieronder vind je een overzicht van het benodigde gereedschap en de belangrijkste stappen om dit proces uit te voeren.

Gereedschap:

Als je zelf een cassette wilt monteren, is het belangrijk om te beschikken over het juiste gereedschap. Met het juiste gereedschap kun je de klus efficiënter en veiliger klaren. In deze blog bespreken we het benodigde gereedschap voor het monteren van een cassette.

  1. Cassettesleutel

Een cassettesleutel is een belangrijk gereedschap bij het monteren van een cassette. Dit gereedschap heeft de vorm van een ring en wordt gebruikt om de cassette op de naaf te bevestigen. Cassettesleutels zijn verkrijgbaar in verschillende maten, dus zorg ervoor dat je de juiste maat kiest voor jouw cassette.

  1. Kettingzweep

Een kettingzweep is een gereedschap dat wordt gebruikt om de cassette te blokkeren tijdens het losdraaien van de sluitring. Het voorkomt dat de cassette ronddraait, zodat je de sluitring zonder problemen kunt verwijderen. Een kettingzweep is een handig hulpmiddel om te hebben als je regelmatig aan je fiets werkt.

  1. Gereedschap voor de sluitring

Het gereedschap voor de sluitring is nodig om de sluitring van de cassette te verwijderen. Het gereedschap past op de splines van de sluitring en maakt het mogelijk om de ring los te draaien. Er zijn verschillende soorten gereedschap voor de sluitring verkrijgbaar, afhankelijk van het type cassette dat je hebt.

  1. Momentsleutel

Een momentsleutel is een gereedschap dat je nodig hebt om de cassette op de juiste manier aan te draaien. Het is belangrijk om de cassette met het juiste koppel aan te draaien om te voorkomen dat deze losraakt tijdens het fietsen. Het koppel waarmee je de cassette moet vastdraaien, verschilt per fabrikant, dus zorg ervoor dat je de instructies van de fabrikant volgt.

Monteren van de cassette:

Stap 1: Plaats de nieuwe cassette

Het is tijd om de nieuwe cassette te monteren. Schuif de cassette op de naaf van het wiel en draai de sluitring met de klok mee om deze vast te zetten. Zorg ervoor dat de cassette goed vastzit en niet los kan komen tijdens het rijden.

Stap 2: Draai de cassette vast

Met behulp van een cassetteafnemer en een momentsleutel, draai je de cassette stevig vast op de naaf van het wiel. Zorg ervoor dat je de juiste koppelwaarde gebruikt, omdat te los of te vast kan leiden tot schade aan de cassette, naaf of ketting.

Stap 3: Plaats de ketting

Nu de cassette is gemonteerd, is het tijd om de ketting terug te plaatsen op het nieuwe wiel. Plaats de ketting op de grootste tand van de cassette en geleid deze over de derailleurwieltjes en voorblad. Controleer of de ketting correct is geplaatst en de juiste spanning heeft.

Stap 4: Test het wiel

Zorg ervoor dat het wiel goed is gemonteerd en draai het een paar keer rond om te controleren of de cassette en ketting soepel werken en er geen rare geluiden of trillingen optreden.

Met deze vier stappen heb je de nieuwe cassette succesvol gemonteerd op het nieuwe fietswiel. Zorg ervoor dat je alle stappen zorgvuldig volgt om ervoor te zorgen dat alles goed werkt en veilig is tijdens het rijden. Heb je tips of advies nodig schroom dan niet om contact met ons te zoeken via het contactformulier op de homepage. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen